Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu
CZECHGLOBE
Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
image/svg+xml

Rostliny se probouzejí – v době meteorologických extrémů přichází jaro podle „obvyklého“ kalendáře

Ústav výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe a Český hydrometeorologický ústav  také v tomto roce v obvyklém čase přicházejícího astronomického jara monitorují  nástupy vývojových fází rostlin (tzv. fenologických fází – zkráceně fenofází). Na rozdíl od minulých let, kdy  byly průměrné denní teploty  vyšší a  vývojové fáze rostlin nastupovaly dříve, je tento rok zatím spíše chladnější a  reakce rostlin je tím pádem pomalejší.

Do monitorování fenologických fází se již třetím rokem mohou zapojit všichni zájemci z řad široké veřejnosti, kteří mají rádi přírodu a dokáží vnímat proměny krajiny  kolem sebe.  Ústav výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe  a Český hydrometeorologický ústav  opět zvou zájemce k pozorování letošního průběhu jara a celé vegetační sezóny, a to  prostřednictvím společného projektu www.fenofaze.cz. Ten zajišťuje monitoring vývojových fází vybraných rostlinných druhů v rámci celé ČR.

První jarní den (astronomické jaro) nastal 20. 3. 2021 v 10 hodin 37 minut a snad i trochu analogicky s fenologií připadá na tento den Světový den vrabců. Příroda se pomalu probouzí z období vegetačního klidu (dormance), začíná tzv. fenologické předjaří a krajina se pomalu mění před očima.  V minulých letech v tuto dobu již rašily pupeny řady stromů. Letos je klid. A to je dobře, protože v české kotlině je jarní mrazík čím dál častějším nevítaným hostem, který ničí časně rašící pupeny zejména ovocných stromů.

V letošním roce jsme zatím zaznamenali kvetení sněženek, a to například na lokalitách v severních Čechách a na jižní Moravě, kde v loňském roce začala sněženka kvést o 12 dní dříve. Lísky kvetoucí velmi variabilně ve výrazně teplém počátku roku 2018 začaly kvést  již o 24 dní dříve, než je tomu letos. Oproti loňskému roku začala líska v Benešově kvést o 13 dní později. Olše započaly kvetení v roce 2018 dokonce o 43 dní dříve. Srovnáme-li letošní data nástupů vybraných fází s posledním desetiletím (2011-2020), tak jsou nástupy fenofází v tomto roce opožděny o 2 až 4 dny.

Pro vývoj rostlin a nástup fenofází je rozhodující teplotní suma průměrné denní teploty nad 5°C. V letošním roce se zatím objevilo pouze pár dnů, kdy průměrná denní teplota přesáhla danou hranici. Počasí je v posledních dnech velmi variabilní – přes den zaznamenáváme teploty nad 0 °C (v některých lokalitách i nad 10 °C), ale v noci zatím stále mrzne. To dokazuje i suma aktivních teplot vzduchu nad 5 °C.  Aktuálně na stanici Kuchařovice činila tato suma k 15. březnu  43,9 °C. Dlouhodobý průměr v letech 1961-2019  ke stejnému datu je 71,1 °C. Letošní hodnota tedy dosahuje v uvedeném časovém okamžiku pouze 61,8 %.