Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu
CZECHGLOBE
Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
image/svg+xml

Týden Akademie věd v CzechGlobe

ve dnech 31. 10. – 6. 11. 2022 se bude konat největší vědecký festival u nás Týden Akademie věd. Jako každoročně se do něj zapojí také Ústav výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe. Den otevřených dveří v CzechGlobe se bude konat 2. listopadu 2022.

Připravili jsme pro Vás komentované prohlídky a zajímavé přednášky.

V izotopové laboratoři se dozvíte, k čemu lze použít izotopovou analýzu i to, že klima zanechává v rostlinách svůj izotopový otisk. Uvidíte růstové komory, které nám umožňují rostliny adaptovat na růstové podmínky minulých i očekávaných dob. V metabolomické laboratoři uvidíte, jak se identifikují a kvantifikují produkty látkové přeměny rostlin.  Ukážeme vám mykorhizy – výsledek symbiotického soužití hub s kořeny vyšších rostlin a také vše, co se dá zjistit ze satelitních a leteckých dat.

Komentované prohlídky začínají v 9:00 hod.; 10:00 hod.; 14:00 hod.; 15:00 hod.

Přednášky

Klimatická krize, ekosystémy a možné budoucnosti civilizace

(Dr. Alexander Ač, 10:00 hod.)

Globální teplota se již zvýšila o 1,2 °C oproti období před průmyslovou revolucí. Zastavit další oteplování lze jen dosažením uhlíkové neutrality. I tak oteplení asi překročí hranici 1,5 a nejspíše i 2 °C. Co to bude znamenat pro budoucí život lidí na planetě, a jak lze minimalizovat další škody? Dá se již nyní mluvit o klimatické krizi, a pokud ano, tak proč? Dokáží se ekosystémy a člověk přizpůsobit oteplování? Je problém primárně technologický, nebo budou potřebné i změny v chování lidí? 

Věda není na houby  

(Ing. Aneta Lukačevičová, 11:00 hod.)

Jsou houby potřeba? Kde všude je najdeme a jakou mají důležitost pro lesy? Ovlivňují mykorzhízy náš každodenní život?  Na tyto otázky budeme společně hledat odpovědi na přednášce  o nenápadné, avšak všudypřítomné mykorzhíze, vědě a životě s ní.  

Na velikosti záleží aneb malé částice v atmosféře

(Dr. Lenka Suchánková, 15:00 hod.)

„Mami, koukni, duha!“ „Ach jo, zas ta senná rýma.“

Tyto a podobné věty můžeme slyšet téměř se železnou pravidelností. Víte, co je způsobuje, co mají společného? Jediné slovo: AEROSOLY – malé částice v atmosféře. I když jsou hodně malé, jsou velmi důležité: ovlivňují zdraví a způsobují řadu důležitých přírodních jevů, dokonce i změnu klimatu nebo viditelnost na silnici! Chcete se dozvědět více o jejich původu, rozdílech, složení, účincích, vlastnostech a o tom, jak je můžeme měřit?

Co nám poskytuje městská zeleň a jaká je její hodnota?

(Doc. František Zemek, 16:00 hod.)

Přednáška se zaměří na význam a funkce sídelní zeleně jako nezbytné součásti pro člověka životně přijatelného městského prostředí. Posluchače  seznámíme s přínosem zeleně pro tvorbu mikroklimatu, poutání oxidu uhličitého, záchytu škodlivin z ovzduší a útlumu hluku z dopravy. Získaný přehled mohou sami kdykoli využít k ohodnocení jejích známých či oblíbených míst ve městě přes web aplikaci.

Na všechny akce je nutné se registrovat

Kontaktní osoba pro registraci:
Aneta Lukačevičová
e-mail: lukacevicova.a@czechglobe.cz,
M: 602 930 834