Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu
CZECHGLOBE
Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
image/svg+xml

Snow Leopards in Nepal – kniha týmu profesora Pavla Kindlmanna

Snow leopards in Nepal  je novou knihou z produkce nakladatelství Springer, jejímž editorem je  prof. Pavel Kindlmann z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Publikace podává ucelené informace o populační dynamice a představuje nejen komplexní přehled, ale i nová, dosud nepublikovaná data z  15 let probíhajícího intenzivního pozorování fotopastmi v kombinaci s odběrem vzorků a jejich analýzami. Právě tato data by mohla být užitečná i pro další badatele zabývající se levhartem sněžným.

Levhart sněžný (Panthera uncia) je ohroženým druhem a jeho populace se neustále zmenšuje. Mezi hlavní hrozby pro levharta sněžného patří nelegální obchod, konflikty s místními obyvateli (konflikt mezi člověkem a levhartem sněžným), nedostatečná ochrana přírody, informovanost a politika a změna klimatu. Abychom zabránili jeho vyhynutí, je nutné mít dobré znalosti o jeho ekologii, rozšíření a populační dynamice, včetně interakcí s jeho kořistí, které budou zohledňovat různé scénáře změn klimatu a vlivu člověka na levharta sněžného.

Spoluautory knihy jsou taky Bikram Shrestha, Maan Rokaya, Soňa Varachová, Zdeňka Křenová a Iva Traxmandlová z Czechglobe.

Snow Leopards in Nepal | SpringerLink