Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu
CZECHGLOBE
Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
image/svg+xml

CzechGlobe signatářem Memoranda o spolupráci na vytvoření Centra udržitelnosti Gregora Mendela

Gregor Johann Mendel proslavil Brno. Ale až po své smrti, otce genetiky totiž svět objevil až se zpožděním. Zákony dědičnosti, které v polovině 19. století sestavil, ale platí dodnes.

V rámci pietního aktu v Mendelově skleníku, který byl na konci loňského roku slavnostně otevřen v prostoru před Mendelovým muzeem, bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi Masarykovou univerzitou, Mendelovou univerzitou v Brně, Ústavem výzkumu globální změny AV ČR, Opatstvím Staré Brno Řádu sv. Augustina a Společně, o. p. s.

Podpisem memoranda chtějí účastníci společně podporovat principy dlouhodobě udržitelného rozvoje, kterými se bude v budoucnu zabývat také plánované Centrum udržitelnosti Gregora Mendela.

„Spojením s ostatními účastníky memoranda zvyšujeme společnou znalostní základnu nejen o výzkumu globální změny. Věřím, že spolupráce na propagaci Mendelova odkazu posílí naši společnou pozici a budeme prohlubovat propojení vědecké a aplikační sféry,“ uvedl prof. Michal V. Marek, ředitel Ústavu výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe).

Inspirace pro založení Centra udržitelnosti Gregora Mendela vychází z činnosti brněnské augustiniánské komunity ve druhé polovině 19. století, kdy bylo opatství prostředím, které podporovalo mladé talenty ve vzdělání a výzkumu, a kdy bylo opatství centrem kultury a vzdělanosti v Brně. Podpora centra se bude týkat také jeho financování, což projekty, které by navazovaly na Mendelovu vědeckou práci nejen v oblasti přírodních věd, prioritně potřebují.