Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu
CZECHGLOBE
Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
image/svg+xml

Veletrh vědy –„Příběh stromů“

Veletrh vědy je největší populárně naučná akce v ČR, kterou každoročně pořádá Akademie věd ČR. CzechGlobe se do ní pravidelně zapojuje. V letošním roce přivítáme návštěvníky v expozici Příběh stromů, kterou se bude prezentovat Oddělení xylogeneze a tvorby biomasy.

Českou krajinu si bez stromů a lesa nedovedeme představit. Zajišťují pro nás řadu funkcí a služeb, od produkce dříví přes regulaci klimatu až po prostředí pro rekreaci. Existence lesa ale v současnosti není naprostou samozřejmostí. Stromy a lesní ekosystémy bojují s rychle se měnícími podmínkami prostředí – rostoucí teplotou vzduchu a suchem. Jejich život závisí na stavbě orgánů rostlin a anatomii pletiv. Zejména stavba zdřevnatělého pletiva, dřeva, nám poskytuje informace o minulosti, přítomnosti i budoucnosti stromů na daném stanovišti. Stromy k nám stavbou dřeva hovoří.

Objevte společně s námi tajemný vnitřní svět stromů a zjistěte, jak k nám stromy hovoří. Ukážeme vám, jak stromy svým růstem reagují na sucho v lese, vysvětlíme vám, které dřeviny jsou do budoucna perspektivní. Zjistíte, jak malé buňky dřeva ovlivňují život velkého stromu a jaké informace jsou do stavby dřeva uloženy.  Prakticky si můžete ověřit, jak rostou kořeny, co se děje s kmenem stromu během dne, jak se liší stavba dřeva u různých druhů stromů a jak to všechno souvisí s jejich schopností přizpůsobovat se podmínkám prostředí.