Konec 21. století je ještě daleko, vědci ale už teď zkoušejí zjistit, co a jak budou moci na naší planetě zemědělci pěstovat a jak se mohou připravit na změny klimatu. Jedním z takových míst, kde se na zemědělské plodiny aplikuje předpokládané prostředí konce století, je vědecká laboratoř u Bystřice nad Perštejnem.
„Zvýšená koncentrace má pozitivní vliv na rostliny. Pokud je pro ně všechno v pořádku, tak se dá předpokládat přírůstek výnosu až 30 procent,“ sděluje Karel Klem pozitivní část vědeckého výzkumu. Problém ale nastává, pokud rostliny ideální prostředí nemají a chybí jim například voda. „Ty rostliny v tom zvýšeném oxidu jsou bujnější, mají zvýšenou biomasu, a oni té vody spotřebují více, takže ji dříve vyčerpají.“
Článek včetně audia je ke stažení zde
Zdroj: Český rozhlas