Inovativní produkce speciálních kultur jako zdroje potravin s vysokou dietetickou hodnotou
Koordinující příjemce: Mendelova univerzita v Brně
Další účastník projektu: Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
Klíčová slova: sedge; duckweed; functional food; soilless systems; aquaponics
Anotace projektu:
Hlavní cíle: 1. Vypracovat indoorovou hydroponickou/akvaponickou pěstební technologii pro Cardaria draba - vesnovka a Lemna minor – okřehek s optimalizovanými parametry pro získání suroviny s vysokým obsahem nutričně cenných složek 2. Vybrat vhodné genotypy vesnovky a okřehku z hlediska pěstitelských a hospodářských charakteristik a vysokého zastoupení zdraví prospěšných složek na základě analýzy látkového složení 3. Vyvinout nové receptury potravin a doplňků stravy a ověřit výrobu produktů s vysokou dietetickou hodnotou s využitím získané suroviny z uvedených druhů rostlin 4. Zapojit studenty do tvůrčí práce v projektu, přinést nové poznatky odborné především pěstitelské a zpracovatelské veřejnosti a vytvořit sérii výsledků s přímým aplikačním charakterem