Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu
CZECHGLOBE
Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
image/svg+xml

Ministr Hladík v jižních Čechách s vědci z CzechGlobe navštívil mokřady

Během čtvrteční návštěvy Jihočeského kraje ministr životního prostředí Petr Hladík slavnostně otevřel novou halu s výrobou tepelných čerpadel v Milevsku, debatoval  se studenty na střední rybářské škole v Třeboni, jednalo umisťování  fotovoltaik na památkové chráněné budovy a s  vědci z CzechGlobe zavítal na měřicí stanici, která zachycuje množství CO2 v mokřadech a vyhodnocuje stav krajiny a půdy.

S vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR  ministr v rámci terénní exkurze navštívil ekosystémovou stanici Mokré Louky u Třeboně, na které Jiří Dušek z Oddělení toků látek a energie popsal princip měření toků oxidu uhličitého a metanu v okolních mokřadech. „Tato data umožňují upřesnění hodnot funkcí ekosystémů a jsou součástí speciální metody ESAI, kterou vyvíjíme ve spolupráci s prof. Vilémem Pechancem z Katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Díky ní analyzujeme krajinu a detailně hodnotíme dopady klimatických změn i degradaci půdy a krajiny. Vyvinuli jsme aplikaci, jejíž součástí je mapa, která pomáhá identifikovat riziková místa v krajině, pochopit příčiny a navrhuje řešení,“ vysvětlil vedoucí Oddělení analýz ekosystémových funkcí krajiny z ÚVGZ AVČR Jiří Jakubínský.

„Opravdu vítám, že mapa integruje všechna dostupná data a může pomoci obcím vyhodnotit stav krajiny a dopady klimatických změn,“ ocenil ministr Hladík. Na to navázal také starosta města Černovice Jan Brožek (KDU-ČSL), který s vědci z Czech Globe dlouhodobě spolupracuje. „Na pokusném území v Černovicích měříme úrovně zadržování vody v krajině, měříme výšku podzemní vody v závislosti na počasí a způsobu hospodaření. Metoda vědců z CzechGlobe může výborně sloužit jak zemědělcům, tak starostům v tom, jaká opatření a přístup na daném území volit,“ uvedl starosta Brožek.

Zdroj: MŽP