Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu
CZECHGLOBE
Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
image/svg+xml

CzechGlobe se zapojí do oslavy Dne Země

V sobotu 20. dubna proběhnou v Brně v parku pod Špilberkem oslavy Dne Země. Akce, kterou připravuje město Brno ve spolupráci se školským zařízením pro ekologické vzdělávání Lipka, se v letošním roce ponese v duchu „méně odpadů – méně dopadů“ a návštěvníkům mj. poradí, jak nám i přírodě ulevit od zbytečného odpadu

Do akce se zapojí rovněž Oddělení dálkového průzkumu Země z CzechGlobe. Na našem stánku se společně obrazně podíváme na řízenou skládku tuhého komunálního odpadu, do které všichni přispíváme. Nejdříve pěkně z výšky z letadla nebo dronu a pak se po ní i projdeme. Dozvíte se, jak řízená skládka tuhého komunálního odpadu vypadá, z čeho se skládá, co se tam děje, co na ní roste a jak dálkový průzkum Země přispívá k určení objemu odpadů, hodnocení teplotního chování a zastoupení pokryvu rostlinami. Pokud Vás naše „exkurze po skládce“ přiměje k zamyšlení, jak můžete sami přispět k nižší produkci odpadu, budeme rádi. Těšíme se na Vás!

Účast na akci podpořil projekt TA ČR SS06020164 (2023 – 2025) Nové metody hodnocení objemu a povrchu aktivních a rekultivovaných skládek.