Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu
CZECHGLOBE
Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
image/svg+xml

Červené víno i levandule. Změna klimatu tlačí české sedláky do pěstění netradičních plodin

Jihoevropským farmářům dramaticky narůstají škody způsobené klimatickými změnami. Například Španělsko se letos na více než polovině svého území potýká s největším suchem za šedesát let, což bude mít negativní dopady až na 3,5 milionu hektarů zemědělské půdy. Podle odborníků způsobí oteplování planety v příštích desetiletích nejen zdražování potravin, ale také promění složení tradičního jídelníčku. „Změní se to, k jakým potravinám budeme mít přístup a kdy,“ říká pro e15 vědkyně z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR Julia Leventonová. 

„Světové potravinové systémy jsou propojené…Z toho vyplývá, že se nemůžeme při hodnocení dopadů klimatických změn ohlížet pouze na počasí v Česku,“ říká pro E15 Julia Leventonová. Na základě odhadů Evropské centrální banky může slabší zemědělská produkce do roku 2030 snížit hrubý domácí produkt Evropské unie až o čtyři procenta.

Článek je ke stažení zde

Zdroj: E 15