Jihoevropským farmářům dramaticky narůstají škody způsobené klimatickými změnami. Například Španělsko se letos na více než polovině svého území potýká s největším suchem za šedesát let, což bude mít negativní dopady až na 3,5 milionu hektarů zemědělské půdy. Podle odborníků způsobí oteplování planety v příštích desetiletích nejen zdražování potravin, ale také promění složení tradičního jídelníčku. „Změní se to, k jakým potravinám budeme mít přístup a kdy,“ říká pro e15 vědkyně z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR Julia Leventonová.
„Světové potravinové systémy jsou propojené…Z toho vyplývá, že se nemůžeme při hodnocení dopadů klimatických změn ohlížet pouze na počasí v Česku,“ říká pro E15 Julia Leventonová. Na základě odhadů Evropské centrální banky může slabší zemědělská produkce do roku 2030 snížit hrubý domácí produkt Evropské unie až o čtyři procenta.
Článek je ke stažení zde
Zdroj: E 15