Země má za sebou nejteplejší týden v historii měření. Vysoké teploty trápí zahrádkáře, lesníky i zemědělce taky v Česku. A na častější výskyt takového počasí se snaží připravit vědci ve výzkumné stanici v Domanínku na Bystřicku. „Simulujeme faktory, které ovlivňují fotosyntézu, a to jsou srážky, vlhkost, živiny v půdě, oxid uhličitý a sluneční záření,“ říká technický pracovník projektu Lukáš Rajsner.
Vědci v Domanínku u Bystřice nad Pernštejnem testují, které plodiny by bylo nejvhodnější pěstovat v budoucnu. Odborníci je vystavují extrémním podmínkám, které by měly nastat zhruba za 50 let.
Testy provádějí hlavně na ozimé pšenici a sladovnickém ječmenu, tedy surovinách pro přípravu chleba a piva.
„V našich podmínkách už jsou dnes negativní extrémy, dobí sucha, období vysokých teplot. U stromů je to pozvolnější efekt, ale zase vidíme, jak dramatický efekt může mít sucho na smrkové monokultury pro následné napadení kůrovcem,“ říká výzkumný pracovník Karel Klem.
Podle Klema je starost o půdu klíčová. „Půda je schopna vsáknout velmi intenzivní srážky, které přicházejí, a neodteče nám to všechno pryč. Pokud je v dobré kvalitě, tak je schopná zadržet vodu o pár týdnů déle,“ upozorňuje.
Článek je ke stažení zde
Zdroj: ASZ.cz (iRozhlas.cz)