Některá pole v Česku se v uplynulých dnech změnila na spálená zažloutlá strniště. Zemědělci na nich totiž chemickými postřiky likvidují tzv. ozim – tedy plodiny, které na polích nechávají přes zimu, zejména proto, aby zbrzdili erozi půdy.
Využívají k tomu glyfosát, chemickou látku, před jejímiž negativními dopady na krajinu, biodiverzitu i lidské zdraví odborníci dlouhodobě varují. „Třeba na pole s řepkou přijde 6 až 7 postřiků různými pesticidy. Jsou tam herbicidy, jsou tam insekticidy. A my vlastně vůbec nevíme, jak působí ta směs. A opravdu k tomu neexistují žádná tvrdá data,“ popsal Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.
Rozsáhlá aplikace herbicidů tak podle něj vede k aktuálnímu poklesu biodiverzity. „Pomocí herbicidů se krajina činí do jisté míry sterilní,“ komentoval Jakub Hruška.
Článek je ke stažení zde
Zdroj: Seznam Zprávy.cz