Technologický versus biologický přístup k zemědělství
Biologická kontrola umožňuje opouštět technologické (chemické) zásahy s jejich nežádoucími účinky na zdraví člověka a zároveň posilovat odolnost plodin vůči suchu či nemocem. Díky technologii strojového vidění lze provádět včasnou ochranu plodin a přesné zacílení hnojení nebo postřiků na správném místě nebo detekovat různé typy stresu rostlin. Biokontrola přispívá k vyšší efektivitě precizního zemědělství. Technologický přístup se přitom nestaví proti biologickému, oba lze využívat synergicky.
Biokontrola
Biologická kontrola je metoda, která pomocí jiného živého organismu reguluje či eliminuje nežádoucí škůdce a patogeny rostlin, a zároveň nepředstavuje hrozbu pro životní prostředí ani pro člověka. Vedle přímého působení použitého organismu (např. predace) se často využívá stimulujícího efektu biologické kontroly na produkční a imunitní systém rostliny – „hostitele“.
Mezi moderní způsoby biologické kontroly v zemědělství patří využití mikroorganismů a v posledních letech zejména propojení biokontrolních vlastností prospěšných mikroorganismů s možností jejich využití jako biohnojiva.
Například bakterie Pseudomonas fluorescens G20-18 je schopna produkce rostlinných hormonů (cytokininů), za jejichž působení bylo prokázáno zvýšení ochranných vlastností proti bakteriálním patogenům u tabáku virginského (Nicotiana tabacum) a huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana).
Význam mikrořas ve zlepšování růstu a ochrany zemědělských plodin
Schopnost produkce rostlinných hormonů byla prokázána i u mikrořas. Využití těchto fotosyntetických mikroorganismů, složením bohatých na živiny, by vedle hormonálního ochranného účinku umožnilo redukci použití syntetických hnojiv náhradou za ekologická mikrořasová biohnojiva.
![](https://www.czechglobe.cz/wp-content/uploads/2022/04/InfikovanyListRasa-1024x965.png)
Bádání vědců na Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
Ve spolupráci s výzkumníky z Laboratoře růstových regulátorů UP a AV ČR, a Department of Plant and Environmental Sciences UCPH byly studovány biokontrolní účinky mikrořas na tabáku virginském a jeho přirozeném bakteriálním patogenu Pseudomonas syringae pv. tabacii, který způsobuje rozšířenou bakteriální tečkovitost tabáku. Tento typ patogenů je příčinou mnoha chorob u zemědělsky významných plodin, jako jsou např. okurky, rajčata a brambory. K ověření ochranného účinku mikrořas proti tečkovitosti byly ve srovnání s prospěšnou bakterií Pseudomonasfluorescens G20-18 testovány čtyři druhy mikrořas. Výsledky ukazují pozitivní efekt řasy Chlamydomonas reinhardtii jejíž biokontrolní aktivita vede k potlačení infekce tabáku. Dále byly v rámci laboratorních experimentů prokázány pozitivní účinky mikrořas vedoucí ke zlepšené klíčivosti a růstu několika dalších rostlin. Tyto výsledky čekají na ověření v „polní“ praxi.
![](https://www.czechglobe.cz/wp-content/uploads/2022/04/Experiment_Graf-1024x814.png)
Ke stažení
Partneři projektu
![](https://www.czechglobe.cz/wp-content/uploads/2022/04/PartneriProjektu-1.png)