Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu
CZECHGLOBE
Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
image/svg+xml

Studie, jak změna klimatu ovlivňuje produkci pšenice publikována v Science Advances

Pšenice je z hlediska pěstební plochy a produkce ve světě nejčastěji pěstovanou plodinou a současně nejdůležitější obchodovanou obilovinou. Tvoří pětinu  celkového denního příjmu energie světové populace.  To z pšenice dělá klíčovou plodinu, která vyrovnává výkyvy  v produkci potravin mezi regiony ve světě. Nová studie mezinárodního týmu  vedeného vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR a Mendelovy univerzity v Brně publikovaná v časopise Science Advances uvádí, že pokud nebudou přijata opatření ke zmírnění změny klimatu, mohlo by do konce století  až 60 procent současných oblastí pěstování pšenice na celém světě čelit epizodám sucha, které zasáhnou několik produkčních regionů současně. Tisková zpráva je ke stažení zde